Deze week bracht Alliantie een werkbezoek aan Stichting Leefbaar Peelland. Deze stichting, opgericht door een 100-tal agrarische ondernemers in Heusden, maakt zich zorgen over de toekomst van hun werk nabij het Natura 2000-gebied De Groote Peel. We werden hartelijk ontvangen door Toon en Riek van Hoof, Toon Hartman en Richard van den Heuvel. Tijdens de presentatie regende het praktijkvoorbeelden van hoe de werkelijkheid uit het zicht raakt bij de mensen die zeggen de natuur te willen redden: van het kappen van gezonde eikenbossen tot het opladen van elektrische werkmachines met dieselgeneratoren. Bij Alliantie delen we de visie dat natuurbeheer vakwerk is en dat de natuur beter af is als vakmensen het beleid bepalen, in plaats van de rechter of de modellenmakers.

Stichting Leefbaar Peelland is een voorbeeld van een organisatie die zich inzet voor behoud van leefbaar gebied, vitale bodem en veel respect heeft voor natuurwaarde en landschap. De ondernemers kennen het gebied als geen ander en willen zelf actief met plannen komen hoe ze in het gebied om kunnen gaan de verschillende actuele thema’s, zoals stikstof, grondgebruik en water, maar lopen vast in een bureaucratisch moeras.

Na een presentatie over het werk van Stichting Leefbaar Peelland gingen we op bezoek bij melkveehouder Willie van Oosterhout, die ons een indrukwekkend verhaal vertelde over het leven als koeienboer aan de rand van het natuurgebied. We zijn enthousiast om de expertise en inzichten uit de eerste hand te ervaren. We kijken ernaar uit om hun inzichten te delen en te benadrukken waarom vakmanschap zo belangrijk is voor een duurzame toekomst.