Bron: RTV Drenthe, 23 december 2022

De nieuwe politieke partij Alliantie doet ook in Drenthe mee aan de komende Provinciale Statenverkiezingen en Bart-Jan Heine uit Beilen is de Drentse lijsttrekker. Heine groeide op in Emmen en is docent en onderzoeker bij NHL Stenden en de Thorbecke Academie.
 

‘Het kan wel’

Alliantie is een nieuwe partij in Nederland die in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen. Volgens Heine mag je de partij indelen in het politieke midden. “Deze partij is opgezet vanuit de samenleving, vanuit allerlei achtergronden. De leden zijn bezorgd over de staat van het land, de huidige politiek lijkt de zaken maar niet op orde te krijgen. De partijen leveren niet waarvoor ze zijn opgericht. Met Alliantie willen we aan de slag onder het mom van ‘het kan wel’. Je ziet dan ook leden met veel verschillende politieke achtergronden, PvdA, D66, VVD en bijvoorbeeld CDA waar ikzelf lid van was.”
 

Stikstof en energie

Ook in Drenthe ziet Bart-Jan Heine genoeg politieke zaken die wat hem betreft anders kunnen. “Zo werken we met de partij aan een eigen stikstofplan, ook voor Drenthe van groot belang. Met ons plan kan er heel anders gewerkt worden, PAS-melders kunnen gelegaliseerd worden en daarmee kunnen we de bouw weer vlot trekken.”

Wat de Alliantie-lijsttrekker betreft verschuilt de Nederlandse politiek zich te veel achter Europese regels, waardoor beleid niet aangepast zou kunnen worden. “Er moet iets gedaan worden aan de bestaande wet- en regelgeving die voor te veel vertraging zorgt, dat zie je ook bij de energiestrategieën die Drentse gemeenten voor voldongen feiten stelt.” Wat Heine betreft moet en kan dat anders. “Keuzes maken, gedragen door de mensen in de samenleving, niet van bovenaf opgelegd.”
 

Kandidatenlijst

Op dit moment werkt de partij nog hard aan het opstellen van een Drentse kandidatenlijst voor de verkiezingen in maart. “De volledige lijst zullen we binnenkort bekend maken. Ik kan in ieder geval melden dat Jurr van Dalen, een van de Drentse kandidaten is”, aldus Bart-Jan Heine. Van Dalen zat eerder namens D66 Statenlid in Drenthe.